VAVO

Alsnog je diploma vmbo-tl, havo of vwo halen? Of maar één vak van deze opleidingen volgen voor een vervolgopleiding of baan? Dan is het VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs) een slimme keuze. Vorig jaar slaagde bijna 90% van onze leerlingen en daar zijn we trots op.

Hoe werkt VAVO?

Bij VAVO kun je een volledige opleiding volgen, maar ook voor één of enkele vakken een certificaat halen. Bij ons kun je terecht voor: 

Voor wie?
VAVO is in de volgende situaties een goede keuze voor jou:

  • Je hebt het voortgezet onderwijs niet afgemaakt of bent gezakt.
  • Je hebt niet de goede vakken voor je vervolgopleiding.
  • Je wilt beginnen met een nieuwe studie.
  • Je wilt meer kans bij sollicitaties.
  • Je wilt beter presteren op je werk.
  • Of: je vindt het gewoon leuk om te leren!

Voor VAVO geldt officieel een minimumleeftijd van 18 jaar. Ben je op 1 oktober nog geen 18, maar wel 16 jaar of ouder? Dan kun je toch beginnen. Je hebt dan wel toestemming nodig van een school voor voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld je vorige school. Je blijft dan gewoon ingeschreven staan bij die school, maar volgt je lessen bij StartCollege VAVO.

Een flexibele opleiding
Het grote voordeel van VAVO is dat de opleiding erg flexibel is. Je bepaalt in overleg met leerlingbegeleiding hoeveel vakken je volgt en welke dat zijn.

Te combineren met opleiding en werk
Afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt en de lestijden is deze opleiding goed te combineren met een andere opleiding of met je baan.

Je krijgt goede begeleiding
Bij ons krijg je een eigen mentor. Dit is een docent bij wie je ook in de klas zit, dus je kunt makkelijk dingen met hem of haar bespreken. Sowieso heb je minstens tweemaal in het jaar een gesprek met je mentor.

Ook zijn er twee leerlingbegeleiders die jouw aanwezigheid en prestaties in de gaten houden en met je bespreken als dat nodig is.

Examenvoorbereiding
In de weken voordat het centrale examen begint, zijn er de examenvoorbereidingen. Je krijgt uitleg over het examen, de slaag- en zakregeling en andere belangrijke zaken. Verder maak je tijdens de les een oud examen en vertelt je docent hoe je met bepaalde problemen en vragen om moet gaan.

 

Waar kun je VAVO volgen?


Harderwijk

Westeinde 31

Christy Rekers

“Waar ik anders vijf jaar over zou doen, heb ik nu in één jaar bereikt”

De middelbare schoolperiode was voor mij niet gemakkelijk en ik ben na het derde leerjaar van vmbo-tl gestopt. Vervolgens heb ik een mbo-opleiding niveau 1 gevolgd, maar ik vond de reguliere route naar een niveau 4 opleiding erg lang duren. De VAVO is een snelle manier om terug te komen in het onderwijs, op het niveau dat bij je past. Daarom heb ik ervoor gekozen om in één jaar tijd mijn vmbo-tl diploma te halen op de VAVO, zodat ik direct toegang zou hebben tot een mbo opleiding niveau 4. De VAVO bevalt mij echter zo goed dat ik hier volgend jaar ook mijn havo diploma wil gaan halen. Ik vind het erg fijn dat de klassen op de VAVO niet zo groot zijn, hierdoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Ik word goed ondersteund door docenten, ze nemen echt de tijd voor je. Hierdoor haal ik goede cijfers en ben ik erg gemotiveerd om mijn diploma te halen!