Welkom bij StartCollege
Basismedewerker Fashion

Wil je kennismaken met mode en vind je het leuk om kledingstukken te maken, te repareren of te verstellen? Dan is de opleiding Basismedewerker Fashion iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je ook hoe adviezen te geven en presentaties te maken. Creativiteit, eigenheid, duurzaamheid en vakmanschap worden gestimuleerd.

Hart voor het modevak

De basismedewerker fashion verstelt en/of repareert kledingstukken onder aansturing van een leidinggevende. Het gaat om ontwerpen met een eenvoudig model, zoals broeken, rokken en blouses. Dit doe je zelfstandig, waarbij je nauwkeurig werkt en de juiste machines gebruikt. Ook kun je ervoor kiezen om patronen voor de kledingstukken te maken.

Je sterke punten

Je hebt een passie voor mode en je volgt graag de laatste modetrends. Deze trends verzamel je en verwerk je in moodboards. Je houdt van mooie stoffen en je ziet het als een uitdaging om mensen te kleden met een deels eigen genaaide outfit of om kleding te repareren en/of te verstellen.

Advies over kleuren, pasvormen, stijlen en combinaties van kledingstukken neem je hierin mee. Indien nodig zorg je voor een online presentatie van de kledingstukken.

Je doet graag een beroep op je creativiteit. Je werkt heel precies en bent kritisch op de kwaliteit van het resultaat. Je kunt werken binnen een team van enthousiaste collega’s, maar ook zelfstandig weet jij je goed te redden.

Opleidingsinformatie

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende leeractiviteiten aan. Zo kun je je op verschillende manieren in de basisvaardigheden verdiepen en deze uitbreiden. Leren kan in groepjes en individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten.

De opleiding duurt 2 jaar. Afhankelijk van je leerproces kun je de opleiding in minder of meer tijd afronden. Wanneer je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen. De volgende vakken volg je in het eerste jaar van de opleiding: Nederlands, rekenen, naailessen, patroontekenen, textielwarenkennis en Loopbaan en Burgerschap. Tevens bezoek je belangrijke mode-exposities.

Studieloopbaanbegeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een kennismakingsgesprek. Aan het begin van je opleiding maken we vooraf duidelijke afspraken over jouw deelname aan de opleiding, de faciliteiten en je leerdoelen. Ook ga je samen met jouw coach voor elke periode een planning maken, dit noemen we een individueel leerplan (ILP). Tijdens de opleiding kijk je samen met jouw coach of de afspraken, de manier van leren, het tempo en jouw doelen nog kloppen, waardoor je samen met jouw coach het plan kan bijstellen.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je vaardigheden, kennis en persoonlijke kwaliteiten nodig voor een succesvol resultaat. Samen noemen we dit 'competenties'. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Wat heb je nodig als basismedewerker fashion en waar moet je aan werken?

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

De BPV (stage) doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo doe je waardevolle praktijkervaring op. Een aantal perioden per jaar ben je de hele week op stage.

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

 

Toelating

Vooropleidingseisen

Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
Een entree-diploma (niveau 1).
Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het persoonlijk kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek
  • Meeloopdag

Tijdens het persoonlijk kennismakingsgesprek willen wij je leren kennen. We zien dan graag een kledingstuk wat jij zelf gemaakt hebt.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Allround Medewerker Mode/Maatkleding niveau 3 (Deltion College).

Leerweg:  BOL
Duur: 2 jaar
Niveau 2
Plaats: Zwolle

Aan het werk

  • Je verricht naaitechnische en patroontechnische handelingen.
  • Je (ver)maakt kledingstukken.
  • Je informeert klanten en/of collega's over mode.
  • Je verzamelt informatie over modetrends en/of -ontwikkelingen en verwerkt dit in een presentatie.

Beoordeling

Jouw kans op werk met deze opleiding

De gegevens komen van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin. Ga naar de website.