Welkom bij Internationale Schakelklas
StartCollege is een thuis voor iedereen

Internationale Schakelklas

Ben je nog maar kort in ons land en wil je graag Nederlands leren? Ben je in de leeftijd van 12 tot 18 jaar? Dan kun je naar de Internationale Schakelklas (ISK). Het leren van de Nederlandse taal staat centraal in alle lessen. De opleiding duurt ongeveer twee jaar. Na de ISK kun je naar de middelbare school of het middelbaar beroepsonderwijs. Je kunt op elk moment van het jaar aan deze opleiding beginnen.

 

Voor wie

Deze opleiding is vooral bedoeld voor anderstalige jongeren van 12 tot 18 jaar.

Welke vakken krijg je?

De opleiding duurt ongeveer twee jaar. Hoe lang precies, hangt af van hoe jij leert. Je krijgt de volgende vakken:

  • Nederlands als tweede taal (NT2)
  • Engels
  • Wiskunde
  • Beeldende vorming
  • Sport
  • Oriëntatie op beroep
  • Digitale vaardigheden

Na de ISK

Na ongeveer twee jaar ga je naar de middelbare school (het voortgezet onderwijs) of kies je voor een beroepsopleiding (mbo). Welke opleiding het wordt, hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld je leeftijd, je interesses, je vooropleiding in het land waar je vandaan komt en je behaalde niveau voor de vakken NT2, Engels en wiskunde.

Wil je na de ISK een entreeopleiding (mbo-niveau 1) doen? Dan kun je een traject volgen waarin we je voorbereiden op deze opleiding. Je leert onder andere meer over ICT en krijgt meer Nederlands. Om meer te leren over de Nederlandse samenleving, volg je het vak Leren Loopbaan en Burgerschap. Je leert ook studievaardigheden en hoe je een werkstuk maakt.

Kosten

De overheid betaalt alle studiekosten voor de ISK. 

Werken bij de Internationale Schakelklas

Heb je interesse in werken bij de Internationale Schakelklas van StartCollege? Neem dan contact op met teamleider Henriette Dijkstra via hdijkstra@landstede.nl.

Leerlingen bloeien op bij de Internationale Schakelklas in Nunspeet

Lees verder

Schrijfster Anna Woltz geeft gastles op ISK Harderwijk

Anna Woltz is een bekende en gevierde kinderboekenschrijfster. Ze heeft inmiddels 27 boeken geschreven, die in 28 talen vertaald zijn. Lees verder

Waar kun je de ISK volgen:

Harderwijk
Nobelstraat 37

Zwolle
Rechterland 1
Rieteweg 12

NIEUW: Schakeltraject naar mbo 3 of 4

Wil jij een versnelde route naar het mbo 3 of 4? Ben je anderstalig, ambitieus, zoek je uitdaging en vind je het leuk om te leren? Dan biedt StartCollege jou de mogelijkheid om een schakeltraject ISK-VAVO-mbo te volgen bij Landstede MBO. Ontdek meer!