Internationale Schakelklas

Ben je nog maar kort in ons land en ben je 12 tot 18 jaar? En wil je graag Nederlands leren? Dan kun je naar de Internationale Schakelklas (ISK). Het leren van de Nederlandse taal staat centraal in alle lessen. De opleiding duurt ongeveer twee jaar. Na de ISK kun je naar de middelbare school of het middelbaar beroepsonderwijs. Je kunt op elk moment van het jaar aan deze opleiding beginnen.

 

Voor wie

Deze opleiding is vooral bedoeld voor anderstalige jongeren van 12 tot 18 jaar.

Welke vakken krijg je?

De opleiding duurt ongeveer twee jaar. Hoe lang precies, hangt af van hoe jij leert. Je krijgt de volgende vakken:

  • Nederlands als tweede taal (NT2)
  • Engels
  • Wiskunde
  • Beeldende vorming
  • Sport
  • Oriëntatie op beroep
  • Digitale vaardigheden

Na de ISK

Na ongeveer twee jaar ga je naar de middelbare school (het voortgezet onderwijs) of kies je voor een beroepsopleiding (mbo). Welke opleiding het wordt, hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld je leeftijd, je interesses, je vooropleiding in het land waar je vandaan komt en je behaalde niveau voor de vakken NT2, Engels en wiskunde.

Wil je na de ISK een entreeopleiding (mbo-niveau 1) doen? Dan kun je een traject volgen waarin we je voorbereiden op deze opleiding. Je leert onder andere meer over ICT en krijgt meer Nederlands. Om meer te leren over de Nederlandse samenleving, volg je het vak Leren Loopbaan en Burgerschap. Je leert ook studievaardigheden en hoe je een werkstuk maakt.

Kosten

De overheid betaalt alle kosten voor de ISK. Wel betaal je elk jaar een bijdrage van € 60,- voor extra activiteiten en voorzieningen.

Waar kun je de ISK volgen:

Harderwijk
Mecklenburglaan 3

Zwolle
Rechterland 1
Rieteweg 12

NIEUW: Schakeltraject naar mbo 3 of 4

Wil jij een versnelde route naar het mbo 3 of 4? Ben je anderstalig, ambitieus, zoek je uitdaging en vind je het leuk om te leren? Dan biedt StartCollege jou de mogelijkheid om een schakeltraject ISK-VAVO-mbo te volgen bij Landstede MBO. Ontdek meer!