Hoe twee tekeningen docent Margreet en Mehrak uit Iran na jaren weer bij elkaar brachten

16 december 2022
Jaren geleden gaf collega Margreet Overweg les aan Mehrak uit Iran. Een van de dertien nationaliteiten in haar klas van minderjarige asielzoekers. “Elke leerling droeg een last met zich mee, maar bij Mehrak voelde ik zo veel verdriet”, herinnert Margreet zich. Ze spreekt de jonge leerling aan als hij in zijn eentje op een bankje op het schoolplein zit: ‘alles goed?’. Mehrak kruipt door die simpele vraag uit zijn schulp. Hij laat Margreet een foto zien van hem – als vrouw – met zijn vriend in Iran. “Door Margreet besefte ik dat ik niet bang meer hoefde te zijn”, vertelt Mehrak nu.

Als Mehrak in 2000 wordt overgeplaatst naar een andere locatie geeft hij Margreet twee tekeningen. Margreet vindt ze bij toeval jaren later weer. Het leidt tot een zoektocht die eindigt in Londen, waar Mehrak als kunstenaar werkt en inmiddels als vrouw door het leven gaat. Er volgt na al die jaren een ontmoeting.

Een ontroerend verhaal dat dankzij twee oud-collega’s van Landstede MBO is vastgelegd in een film. Illumination of the soul is zondag 18 december te zien in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.

Vandaag staat het bijzondere verhaal van onze docent Margreet en Mehrak in De Stentor.

Foto’s: ©Rodney Kersten

Tekeningen: ©Mehrak Davoudi