De start van De week voor Lezen en schrijven bij StartCollege

8 september 2022

Vandaag zijn de leerlingen van de ISK en studenten van Entree van StartCollege bijeengekomen voor de start van De Week voor Lezen en Schrijven. Het thema waar StartCollege deze week mee aan de slag gaat is ‘smullen van verhalen’. Tijdens deze week gaan de leerlingen door middel van verschillende werkvormen opzoek naar een genre dat zij leuk vinden om te lezen én leren zij dat lezen ook leuk kan zijn.

Tijdens de start van deze week heeft Theo Rietkerk, voorzitter van het College van Bestuur voorgelezen uit een van zijn favoriete jeugdboeken: Schippers van de Kameleon. ‘Ik vind het belangrijk hierbij aanwezig te zijn. Lezen is belangrijk om de taal goed te kunnen leren, en wanneer je de taal goed kent kun je elkaar beter begrijpen’, aldus Theo Rietkerk.

Nu de start van De Week voor Lezen en Schrijven is geweest gaan leerlingen en studenten opzoek naar hun eigen favoriete genre. ‘Onze studenten gaan in het kader van taalactivering vanaf dit schooljaar elke dag een halfuur lezen. Dat is best een opgave voor ze. Daarom willen we ze helpen om lezen leuk te gaan vinden’, aldus Alie Dijkslag, docent Nederlands bij StartCollege. ‘Dit doen we bijvoorbeeld door docenten en studenten voor te laten lezen uit hun favoriete boek en door ze bijvoorbeeld via een boekenproeverij of boekensushi kennis te laten maken met verschillende soorten boeken zodat zij eigen voorkeuren kunnen ontdekken en leren ‘smullen van verhalen.’