Schakeltraject naar mbo 3 of 4

Wil jij een versnelde route naar het mbo 3 of 4? Ben je anderstalig en ambitieus? Zoek je een uitdaging en vind je het leuk om te leren? Dan biedt StartCollege jou de mogelijkheid om een schakeltraject ISK-VAVO-mbo te volgen bij Landstede MBO.

Voor wie

Het schakeltraject is voor leerlingen die korter dan 6 jaar in Nederland zijn (minimum leeftijd 16 jaar) en:

 • al een aantal jaar een opleiding hebben gevolgd in het land van herkomst (minimaal op vmbo-tl-niveau);
 • de Nederlandse taal goed beheersen en extra uitdaging aan kunnen;
 • minimaal NT2 A2-B1, Engels A2 en Rekenen 2F hebben;
 • of een inburgeringsexamen behaald hebben en een mbo-
  opleiding willen volgen.

Wil je een technische of medische vervolgopleiding volgen, dan maak je een intaketoets voor natuurkunde.

Hoe ziet het schakeltraject eruit?

Tijdens het schakeltraject maak je kennis met de Nederlandse manier van studeren. De opleiding duurt één of twee jaar. Je gaat elke dag naar school en doet aan het einde van het schooljaar het school- en centraal eindexamen op vmbo-tl-niveau.

Je krijgt de volgende vakken:

 • Nederlands als tweede taal (NT2) ter voorbereiding op het NT2-Staatsexamen
 • Nederlands op vmbo-tl-niveau
 • Engels op vmbo-tl-niveau
 • Wiskunde op vmbo-tl-niveau
 • Burgerschap: Oriëntatie op de Nederlandse samenleving
 • LOB: Oriëntatie op studie en beroep 
 • En eventueel een keuze uit de volgende vakken, afhankelijk van de te volgen vervolgopleiding: biologie, economie, natuurkunde/scheikunde óf A, aardrijkskunde/maatschappijwetenschappen. Deze vakken volg je op het VAVO.

Bij deze vakken leer je ook verslagen maken en presentatie geven. Dit zijn vaardigheden die je nodig hebt voor jouw studie op het mbo.

Na twintig weken word je voorbereid op de toelating voor het mbo. Je neemt deel aan het Staatsexamen I en het eindexamen vmbo-tl voor Nederlands, Engels en Wiskunde. Vervolgens stroom je door naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 bij Landstede MBO. Hier kun je terecht voor veel verschillende mbo-opleidingen. 

 

Goede begeleiding

Het schakeltraject is intensief, daarom begeleiden wij je goed. Elke leerling krijgt een mentor. Met de mentor bespreek je hoe het gaat. Ook kun je bij de mentor terecht voor al jouw vragen. 

Daarnaast helpen we je bij het plannen van je huiswerk. Heb je extra bijles nodig voor een bepaald vak? Ook dat is mogelijk.

Voorbereiding op het centraal examen

In de weken voordat het centraal examen begint, bereiden we je voor op het examen. Je krijgt bijvoorbeeld uitleg over het examen en de slaag- en zakregeling. Verder maak je tijdens de les een oud examen en vertellen de docenten van de vakken die je doet hoe je met bepaalde problemen en vragen om moet gaan.

Kosten

In Nederland moet iedereen die ouder is dan 18 jaar en dagonderwijs volgt lesgeld betalen aan de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Het lesgeld bedraagt € 1.202,- voor dit schooljaar. Er komen extra kosten bij voor onder andere boeken.

Het bedrag is afhankelijk van de vakken die je volgt, maar varieert van € 450,- tot € 700,-. Je kunt een tegemoetkoming scholieren 18+ aanvragen bij DUO.

Als je direct van de ISK komt, kun je ook worden uitbesteed. Je hoeft dan niets te betalen.

Meer weten

Wil je meer weten over het mbo schakeltraject of je aanmelden? Neem dan contact met ons op via Ingrid Rietveld, irietveld@landstede.nl.