Welkom bij StartCollege
We helpen je op weg naar een mooie toekomst

Studiekosten en lesgeld StartCollege Entree

Het volgen van een mbo-opleiding in Nederland kost geld. Bijvoorbeeld les- of cursusgeld, maar ook bijkomende kosten. Het les- of cursusgeld is voor iedereen gelijk. De bijkomende kosten verschillen per opleiding. De Rijksoverheid publiceert jaarlijks de hoogte van het les- en cursusgeld op haar website. De bijkomende kosten en alle andere informatie die voor jou van belang is hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Les- of cursusgeld  

Mbo-studenten onder de 18 jaar betalen geen les- of cursusgeld. Als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt, moet je wel les- of cursusgeld betalen. Wanneer je een BOL-opleiding volgt betaal je lesgeld. Als je een BBL-opleiding volgt, dan heet dat cursusgeld. 

Bijkomende kosten 

Naast les- of cursusgeld krijgt elke student te maken met bijkomende kosten. Voor het volgen van je opleiding heb je namelijk naast een basisuitrusting ook leermiddelen nodig.

Basisuitrusting
Een basisuitrusting bestaat uit spullen die je nodig hebt om je opleiding te volgen en examen te kunnen doen. Denk aan materialen zoals gereedschap. De basisuitrusting kost jou niks, want deze wordt door de opleiding verzorgd. De basisuitrusting blijft eigendom van de opleiding en mag je niet mee naar huis nemen. Je moet voorzichtig en zorgvuldig omgaan met deze spullen. Als je dat niet doet, dan kan de opleiding kosten in rekening brengen voor het herstel van de spullen.  
 

Leermiddelen
Daarnaast moet elke student leermiddelen kopen: Boeken, schriften, mappen, werkkleding, materialen en licenties. Voordat je start met je opleiding bij StartCollege Entree, ontvang je van ons een leermiddelenlijst. Op deze leermiddelenlijst staat voor jouw opleiding aangegeven welke middelen je moet aanschaffen. De kosten daarvan zijn voor eigen rekening. De hoogte van deze kosten verschilt per opleiding. Op onze website wordt bij elke opleidingen een indicatie van deze kosten vermeld. De exacte hoogte hoor je bij de start van je opleiding.
 

Voor studiejaar 2024-2025 zij de bijkomende kosten voor studenten van StartCollege Entree als volgt vastgesteld:

NT1 (Nederlands als eerste taal)

Lesmateriaal overig: 50 euro 

Nederlands: Methode Numo 37,50

Rekenen: Smart rekenen 29,95


NT2
(Nederlands als tweede taal)

Lesmateriaal overig: 50 euro 

Nederlands: Methode Link 54,95

Rekenen: Smart Rekenen 29,95


Voor het aanschaffen van leermiddelen wordt gebruik gemaakt van MBOwebshop. Daar kun je alle leermiddelen aanschaffen die je nodig hebt.
Voordat je je opleiding start, ontvang je informatie over het bestellen van leermiddelen. 

Studiefinanciering mbo-studenten 

Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder krijgen studiefinanciering. Voor studenten aan een mbo-opleiding op niveau 1 (Entree) of 2 is de studiefinanciering een gift.

Reiskosten mbo-studenten 

Alle mbo-studenten kunnen een studenten OV-kaart krijgen. Oók als je minderjarig bent. Daarmee kun je gratis reizen met het openbaar vervoer (bus, trein). Het aanvragen van een studenten reisproduct (OV) kan op de site van DUO.nl 

Ongebruikte leermiddelen 

Het kan soms gebeuren dat je leermiddelen van de verplichte leermiddelenlijst hebt gekocht, die je uiteindelijk tijdens je opleiding niet hebt gebruikt. Je kunt hiervoor in sommige gevallen geld terugkrijgen. Je kunt gebruikmaken van deze regeling onder voorwaarde dat:

  • de leermiddelen niet in de les zijn gebruikt terwijl ze wel op de verplichte leermiddelenlijst stonden;
  • de leermiddelen nog nieuw en ongebruikt zijn en geen gebruikerssporen vertonen;
  • je de leermiddelen gekocht hebt aan het begin van het schooljaar;
  • je de rekening van de leermiddelen nog hebt.

Aan de hand van deze infographic kun je controleren of je voor de regeling in aanmerking komt. Wil je geld terugvragen? Dan kun je een aanvraagformulier invullen. De teamleider van jouw opleiding neemt daarna contact met je op.

Heb je zorgen over hoe je alles moet betalen? 

Wij vinden dat elke student, ongeacht de financiële situatie, de opleiding moet kunnen afronden. Daarom bestaat de mogelijkheid om kosten in termijnen te betalen, een betalingsregeling af te spreken of een beroep te doen op het Mbo-studentenfonds.  

Laat het ons weten als je zorgen hebt over hoe je alles moet betalen. Dit kun je bijvoorbeeld doen tijdens je plaatsingsgesprek. Er zijn namelijk regelingen voor tegemoetkoming in de kosten bij aanschaf van leermiddelen. Met elkaar maken we dan afspraken over de aanschaf van boeken, materialen/gereedschappen, voorgeschreven kleding of andere opleidingskosten.  

Ook gemeenten bieden soms aanvullende regelingen voor financiële ondersteuning. Raadpleeg hiervoor de website van de gemeente waar je woont.  

Heb je toch nog vragen?

Heb je over deze informatie toch nog vragen, neem dan contact met ons op via 0800 – 02 45 666 (gratis).