Entree basis

De Entreeopleiding van StartCollege is een 1-jarige opleiding waarin je ontdekt waar je talenten en interesses liggen. Dat doe je in een maatwerktraject. Je leert vooral door te doen: je werkt vaak aan opdrachten binnen en buiten de school en je loopt stage. Je kunt kiezen uit veel verschillende profielen/beroepsrichtingen.

Voor wie?
Deze opleiding is in de volgende situaties een goede keuze voor jou:

  • Je hebt nog geen diploma.
  • Je hebt praktijkonderwijs of een ander traject gevolgd en bent nu klaar voor een beroepsopleiding.

Iedereen van zestien jaar of ouder (peildatum: 1 augustus) kan de Entreeopleiding beginnen. Een vooropleiding is niet nodig. Ook als volwassene (tot 30 jaar) kun je de Entreeopleiding volgen. Dat kan bijvoorbeeld na een doorverwijzing van de gemeente, het UWV of in combinatie met een inburgeringstraject.

BOL of BBL?
Je kunt deze opleiding op twee manieren volgen: als BOL of BBL:

  • BOL (beroepsopleidende leerweg) is school plus stage. Je gaat overdag naar school en volgt een deel van je opleiding in de praktijk, bijvoorbeeld door stages en opdrachten.

  • BBL (beroepsbegeleidende leerweg) is leren én werken. Je gaat vaak maar één dag per week naar school en daarnaast werk je minimaal 16-24 uur per week in een erkend leerbedrijf.

In het plaatsingsgesprek kijken we wat voor jou de beste manier is.

Hoe werkt de Entreeopleiding?
Je start een Entreeopleiding met een algemeen deel. Hier maak je kennis met de profielen waaruit je kunt kiezen. We kijken wat het beste bij jou past. Daarna kies je een profiel. Daarbij gaan we je intensief coachen. We werken dan gelijk aan je sociale vaardigheden en aan het leren samenwerken met anderen. Daarnaast volg je lessen Nederlands, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Met deze opleiding haal je een mbo-diploma op niveau 1. Meestal doe je dat na twaalf maanden, maar sommigen al na vier of vijf maanden. Daarmee kun je aan het werk, of doorstuderen. Je kunt bij Landstede MBO doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4.

Uit welke profielen kun je kiezen?
Met een Entreeopleiding word je een ‘assistent’. Je hebt binnen een bedrijf of organisatie vaak een assisterende functie. Later doe je steeds meer zelfstandig. Je kunt kiezen uit de onderstaande profielen.

Fabian, student entreeopleiding

‘Bij StartCollege kan ik alles uit mijzelf halen’

‘Drie jaar geleden ben ik begonnen met de entreeopleiding bij StartCollege. Na het eerste jaar heb ik een tussenjaar genomen en ben ik toch weer teruggekomen. Het gaat nu hartstikke goed, ik heb het naar mijn zin en heb geen moeite om naar school te gaan. Omdat ik meer uitdaging aankan, volg ik naast de entreeopleiding ook de opleiding Verkoop op niveau 2. Binnenkort studeer ik af voor niveau 1 en als het zo doorgaat rond ik over een half jaar ook niveau 2 af. Dan heb ik over 2 opleidingen 1,5 jaar gedaan. Dat verbaast mij zelf ook wel, want school interesseerde mij eerder niet. Nu vind ik het leuk en ben ik blij dat ik vanuit mijzelf weer terug naar school ben gekomen. Na deze opleiding wil ik doorstromen naar de managementopleiding op niveau 4. Ik wil een eigen kledingzaak beginnen. Bij StartCollege word ik gestimuleerd, zodat ik alles uit mezelf kan halen. Ook begeleiden de docenten je goed, je kunt overal hulp bij krijgen. Ik zit hier al vanaf het begin op mijn plek en het fijne is dat iedereen hier gelijk aan elkaar is.’