Pop-up restaurant bij ISK Harderwijk zorgt voor verbinding

6 februari 2024

Leerlingen van de Internationale Schakelklas in Harderwijk hebben afgelopen week eigen pop-up restaurant in de school gehad. Met hulp van buitenaf werd het tijdelijke restaurant bevoorraad. Zo konden de vaak alleenstaande leerlingen de smaak van thuis weer proeven en hadden ze daarmee ook een unieke leerervaring.

Afgelopen najaar ontstond het idee voor een pop-up restaurant bij ISK in Harderwijk. ISK-leerlingen gaven aan te verlangen naar de smaken van thuis. Vrouwen van de Turkse gemeenschap in Biddinghuizen boden aan maaltijden te maken voor de ISK-leerlingen.

Het initiatief was zo succesvol dat er vervolgens een pop-up restaurant werd bedacht. ‘Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor deze leerlingen. Ze maken deel uit van onze samenleving en verdienen liefde en steun. Wij koken graag voor ze om ons steentje bij te dragen,’ aldus een van de vrouwen.

Er is voor het pop-up restaurant geld ingezameld voor döner, baklava en drinken. Dönerzaak Lezzet in Zwolle rekende alleen de inkoopprijs. Kookdocenten Evelien en Ans stelden voor om de gerechten uit te serveren zoals in een echt restaurant. Zo kregen leerlingen les over tafeldekken, hygiëne, serveren en het bakken van vlees.

ISK-leerling Ammar: ‘Ik ben dankbaar dat ik hier mag helpen met de voorbereidingen. Ik heb horeca-ervaring. Het voelt goed om hier mijn kookkunsten te laten zien. Het gaat niet alleen om het eten, maar ook om de gezelligheid en de aandacht.’

Tijdens de opening stonden de leerlingen in de kantine van de school klaar om hun medeleerlingen te ontvangen. Ze begeleiden hen naar de tafels, waardoor de hele ervaring een professionele en gastvrije sfeer kreeg. 

Het pop-up restaurant was niet alleen een smaakvolle ervaring, maar toont ook de kracht van de gemeenschap en het onderwijs in het samenbrengen van diverse achtergronden voor een gezamenlijk doel.