Veel dichter kunnen onderwijs en praktijk niet bij elkaar komen

24 januari 2022

Werken en leren op dezelfde locatie? Dat kan sinds september bij Heerlickheijd van Ermelo. In dit viersterrenhotel en congrescentrum draaien entreestudenten van het StartCollege op woensdagen mee in de keuken, bediening en schoonmaak. 'De Heerlickheijd' biedt begeleiding en uitleg in de praktijk, school zorgt voor theorie en coaching dankzij een baste docent op locatie. Inderdaad: een mooi voorbeeld van hybride leren. Het is een pilotproject en de eerste ervaringen zijn veelbelovend. 

We staan in ontbijtzaal Markies, waar de 17-jarige Evelina voorzichtig aan de punt van een chique servet trekt. Het mes moet precies bij het logo. En het glas kan nog een tikkie verder, merkt ze. Alles helemaal in verhouding. Top! Deze tafel is klaar voor de eerste gasten. Maar ze moet de hele rij nog, dus het wordt wel even aanpoten. Verderop houdt praktijkbegeleider Hessel Dalhuizen bij een tafeltje een hoog wijnglas tegen het licht. Hij geeft uitleg aan Abel; 17 jaar en eveneens entreestudent bij StartCollege. Evelina en Abel doen mbo niveau 1 en wonen nog maar een paar jaar in Nederland; Evelina komt oorspronkelijk uit Litouwen en Abel uit Eritrea. 


Evelina

Borden, glazen, bestek

Opvallend genoeg is Hessel zelf ook nog student; hij doet een managementsopleiding voor de horeca bij Hotelschool Amersfoort. Dat is mbo niveau 4. Hij blijkt geknipt voor de praktijkbegeleiding. 'Ik houd ervan om dingen uit te leggen. Al moet het vier keer achter elkaar; het belangrijkste is dat iemand weet wat-ie moet weten. Dus we pakken alle onderdelen erbij - borden, glazen, bestek - en doen het voor: zo dek je een tafel.' Voor 'de Heerlickheijd' zit daar ook wel druk achter, want naar gasten toe kan het hotel geen half werk leveren. 'Het moet goed zijn. Studenten mogen daarna zelfstandig aan het werk, maar uiteraard blijven wij altijd in de buurt.'


Abel, Hessel en Evelina

Wil je het hele artikel lezen? Dat kan hier.
Ben je enthousiast geworden voor deze opleiding of wil je meer informatie? Dit is te vinden op Entree opleidingen | StartCollege (start-college.nl). Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen, dit kan via 0800 - 0245 666. 

Mocht je als bedrijf zijnde graag meer informatie willen of een samenwerking aan willen gaan, dan kun je contact opnemen met Ineke Arends, programmamanager, iarends@landstede.nl.