StartCollege ISK Harderwijk doet mee aan innovatieve pilot met schrijfrobot

14 maart 2018

De Internationale Schakelklas van StartCollege in Harderwijk doet mee aan een innovatieve pilot om leerlingen te helpen beter te leren schrijven. Door middel van een robotschrijfhulp wordt andersalfabeten leerlingen met een Arabische of Tigrinya achtergrond geleerd om het Latijnse alfabet beter te leren schrijven.

Sinds enkele weken wordt het 'Writing Aid Device' onder andere op StartCollege getest met Syrische en Eritrese leerlingen. Deze robotschrijfhulp maakt het voor leerlingen leuker en makkelijker om een betere schrijfstijl te ontwikkelen, of zelfs te leren schrijven.

Het apparaat is ontwikkeld in samenwerking met de Haagse Hogeschool / TISD (TU Delft). De schrijfhulp heeft onlangs zelfs de Young Professionals Award gewonnen en heeft veel potentie voor leerlingen die het Latijnse schrift nog niet erg goed onder de knie hebben. ISK teamleider Anne Marie van Dongen licht toe: ‘Als StartCollege staan we open voor nieuwe ontwikkelingen in technologie en maatschappij en bovendien willen we een school zijn met een lerende houding. Het apparaat wordt sinds kort in de praktijk getest op diverse scholen in Nederland. Van onze school doen vier leerlingen mee, de eerste proeven zijn hoopgevend.'

Het product is te omschrijven als een hulpmiddel voor het beïnvloeden van de persoonlijke schrijfstijl door repeterende bewegingen. De schrijfhulp zit in een koffer en komt in een speciale tafel te zitten waarachter leerlingen plaatsnemen. De pilot zal in goed overleg een aantal weken in beslag nemen waarbij een nulmeting wordt gehouden om de vorderingen te kunnen volgen en beoordelen. De eerste reacties waren positief, leerlingen vinden schrijven interessanter en worden door het apparaat meer uitgedaagd.