StartCollege genomineerd voor onderwijsprijs met doorlopende leerroutes van ISK naar mbo

19 april 2021

Het team van de Entreeopleiding en het team van de Internationale Schakelklas (ISK) van StartCollege, onderdeel van Landstede Groep, zijn genomineerd voor onderwijsteam van het jaar 2021. De teams verdienen de gezamenlijke nominatie met de ontwikkeling van doorlopende leerroutes van ISK naar de Entreeopleiding en mbo-niveau 2, 3, 4. ‘We zijn ontzettend trots op deze nominatie. De teams hebben hard gewerkt om de doorlopende leerroutes te ontwikkelen, zodat de leer- en werkmogelijkheden van onze leerlingen worden vergroot. De nominatie hiervoor is een mooie waardering’, aldus Henri van Werven, directeur van StartCollege.

Het team van de ISK en het team van de Entreeopleiding van StartCollege werken al enige tijd intensief samen. ‘Bij StartCollege vinden we het belangrijk dat we leerlingen en studenten onderwijs kunnen bieden dat bij hen past, zodat zij goed voorbereid en succesvol kunnen doorstromen naar een vervolgopleiding. Op de ISK zitten leerlingen die een extra uitdaging aan kunnen. Voor deze leerlingen is het mogelijk om de doorlopende leerroutes te volgen. We bieden een route van ISK – VAVO – mbo- niveau 3, 4 en een route van ISK – Entreeopleiding – mbo-niveau 2 aan. Bij beide routes maken de leerlingen al kennis met het mbo en bevorderen we de doorstroom naar een vervolgopleiding,’ legt Dennis Dijkman, teamleider bij StartCollege uit.

Voorbereiding op vervolgopleiding
Leerlingen die de route ISK – VAVO – mbo-niveau 3, 4 volgen, maken al tijdens de opleiding kennis met de Nederlandse manier van studeren. Zij volgen naast hun NT2-vakken op de ISK kernvakken op vmbo-tl-niveau op het VAVO van StartCollege en nemen deel aan het School- en Centraal Eindexamen. Deze leerlingen kunnen doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 bij Landstede.

Bij de route ISK- Entreeopleiding – mbo-niveau 2 volgen de leerlingen drie dagen in de week les op de ISK en twee dagen in de week bij de Entreeopleiding. Zodra de leerlingen de Internationale Schakelklas hebben afgerond stromen zij volledig door naar de Entreeopleiding, waar zij verder leren in een beroepsrichting naar keuze. Dennis: ‘Ook bij de Entreeopleiding laten we de studenten kennismaken met een hoger gelegen niveau. De studenten krijgen in het begin les van een docent van de niveau 2-opleiding en na 10 weken volgen zij een aantal lessen op niveau 2 bij Landstede. Op deze manier kunnen de studenten wennen aan de opleiding en worden daarin goed begeleid. Ook is er extra aandacht voor het verhogen van het Nederlands taalniveau.’

Meer maatwerk en uitdaging op het eigen niveau
Sinds dit schooljaar hebben de leerlingen van de ISK de mogelijkheid om de doorlopende leerroutes te volgen en het is al een groot succes! Dennis: ‘We zien dat het leerlingen enorm uitdaagt en hen stimuleert om sneller door te stromen naar vervolgonderwijs. Ook in de doorstroom naar een mbo- opleiding heeft dit traject veel voordelen. Het mbo krijgt hierdoor een beter inzicht in de studenten, waardoor er meer maatwerk geboden kan worden en de student op zijn of haar eigen niveau wordt uitgedaagd.’

Onderwijsteam van het jaar
De landelijke verkiezing voor ‘onderwijsteam van het jaar’ is een initiatief van de Algemene onderwijsbond en Beroepsvereniging Opleiders MBO en wordt dit jaar voor het tweede jaar georganiseerd. De prijs wordt uitgereikt aan het team dat een bijzondere prestatie, een innovatieve oplossing voor een knellend probleem heeft gevonden of een bijzonder initiatief heeft ontwikkeld, waardoor de kwaliteit van het onderwijs aanwijsbaar versterkt en verbeterd is. Op woensdag 21 april geven de genomineerde teams online een pitch. Tijdens het ambassadeursgala op 17 mei wordt de winnaar bekend gemaakt. Het winnende team mag zich een jaar lang ‘Onderwijsteam van het jaar 2021’ noemen.