Solliciteren voor een stage via een videoboodschap

2 maart 2021

Geen stapels met sollicitatiebrieven meer, maar een videoboodschap waarop je jezelf aan toekomstige werkgevers presenteert. De Start.route, een samenwerkingsverband tussen StartCollege en Deltion College, is een pilot gestart met de applicatie HireTime. Hiermee worden studenten geholpen met solliciteren via een video. ,,Met een video kom je vaak veel verder dan met een brief.”

Veel Zwolse mbo-studenten hebben momenteel moeite met een stageplek vinden: de coronacrisis is hiervan veelal de oorzaak. Studenten ploegen urenlang op een sollicitatiebrief, maar als dat niet je sterkste kant is, kan één spelfout je al op de grote afwijsstapel doen belanden. Er is zo'n groot verschil tussen een sollicitatiebrief en hoe een persoon daadwerkelijk is. Hoe oneerlijk is het om iemand af te rekenen op zo'n brief, terwijl hij of zij eigenlijk heel geschikt is voor de functie?

Dat moet toch anders kunnen

Hiretime biedt soelaas voor studenten voor wie brieven schrijven niet hun sterkste punt is. Het is een applicatie waar studenten een online videoboodschap kunnen uploaden, waarna de docent de video nog kan controleren en kan goed- of afkeuren. En daarna kan de student de boodschap via de app opsturen naar stageplekken die ze interessant vinden. De Start.route is gestart met een pilot. De provincie Overijssel ondersteunt deze pilot met een subsidie.

Belevingswereld van de studenten

Yvonne Petersen, docent binnen de Start.route, gebruikt deze app als pilot in haar lessen. “Met deze app kan je het sollicitatieproces beter laten aansluiten op de belevingswereld van de studenten. Je kunt op de traditionele manier solliciteren, maar zo’n videoboodschap is vaak een stuk leuker om te maken. Plus: veel studenten weten hun weg al op apps, dus ze kunnen goed omgaan met HireTime.”

Pilot

De docente weet nog niet in welke vorm de app in de toekomst gebruikt zal worden. “We draaien op dit moment een pilot om te kijken of het aansluit bij de lessen ‘solliciteren’. Het hangt er sterk vanaf of studenten op deze manier willen solliciteren. Dat blijft hun eigen keuze natuurlijk. Maar de eerste geluiden en indrukken van de app zijn positief.”