Reanimatiecursus voor anderstaligen en laaggeletterden

5 november 2019

De actie van de Hartstichting om met de buurt geld in te zamelen voor een wijk-AED bleek een enorm succes in Zeewolde. Om ook anderstaligen, laagopgeleiden en laaggeletterden de kans te geven een reanimatiecursus te volgen start deze maand een pilot reanimeren, speciaal voor deze doelgroep. Het initiatief is een samenwerkingsverband tussen Huis voor Taal; het non formele educatie kenniscentrum van FlevoMeer Bibliotheek, de gemeente, StartCollege en EHBO-instructeur Germa van der Wel.

De ervaring leert dat veel anderstaligen, laagopgeleiden en laaggeletterden moeite hebben met het volgen van reguliere reanimatiecursussen. “Wij horen van onze deelnemers dat het taalniveau een belemmering is om een reanimatiecursus te volgen”, legt Sandra van Kommer van Huis voor Taal uit. “Het huidige cursusmateriaal is te moeilijk, waardoor uitval plaatsvindt. Bij een BHV-training in onze bibliotheek was een Marokkaanse deelnemer die de praktische oefeningen met gemak haalde, maar zeer veel moeite had met het schriftelijke deel en zodoende de eindtoets niet haalde. Dat is natuurlijk ontzettend jammer. Met dit project hopen we dat ook deze mensen de kans krijgen te leren reanimeren en toe te treden tot de hulpverlenende wijkteams in ons dorp.”

Communicatie is van levensbelang
Communicatie is van levensbelang bij noodsituaties. EHBO-instructeur Germa van der Wel, die de landelijke campagne van de Hartstichting oppakte in Zeewolde: “Het gaat niet alleen om de technische vaardigheid van het reanimeren en het gebruik van de AED. Maar ook om het juist communiceren met bijvoorbeeld 112 of andere hulpverleners. Hierbij is taal ontzettend belangrijk. Elke seconde telt.”

Jaarlijks krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als er binnen zes minuten gereanimeerd en een AED gebruikt wordt, is de overlevingskans het grootst. In maart startte de Hartstichting de actie BuurtAED, waar burgers geld kunnen inzamelen voor de aanschaf van een defibrillator. Hoe sneller dit apparaat wordt ingezet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans.

In Zeewolde is de AED-campagne een opvallend succes. De dekking in het dorp is nu honderd procent. De initiatiefnemers van de pilot hopen dat er na deze speciale cursus nog meer mensen in het dorp kunnen reanimeren en zich aansluiten bij de wijkteams.

Start pilot 24 oktober
De reanimatiepilot start donderdag 24 oktober in de bibliotheek. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, waarbij alle deelnemers hopelijk met een diploma naar huis gaan.

                                                                                                                                     

Voor meer informatie en openingstijden: www.flevomeerbibliotheek.nl