Informatiebijeenkomst over praktijkleren valt in de smaak bij bedrijfsleven

25 april 2022

Op dinsdag 12 april vond tussen 17.00 uur en 19.00 uur een informatiebijeenkomst plaats voor werkgevers over praktijkleren. Ongeveer 75 belangstellenden kwamen naar de centrale voorlichting en informatiemarkt op het Deltion College. De informatiebijeenkomst was georganiseerd vanuit het samenwerkingsverband tussen RegioOpleiders, Groei Vooruit Regio Zwolle, Leerwerkloket Regio Zwolle, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en onderwijsinstellingen Landstede MBO, Zone.college en Deltion College.

De informatiebijeenkomst werd geopend door Jan-Ernst van Driel, directeur Deltion Business. Hij vertelde de aanwezigen, voornamelijk werkgevers en hr-medewerkers, over de omslag die het Deltion College naar Leven Lang Ontwikkelen gemaakt heeft. “Leven Lang Ontwikkelen is heel belangrijk. De praktijkverklaring is een mooi voorbeeld daarvan. Niet 3 of 4 jaar naar school, maar een klein stukje opleiding”, sprak Van Driel.

Renate Meulenkamp, financieel directeur bij Drabo Hardenberg en bestuurslid van VNO-NCW Regio Zwolle, verwoordde de visie van de werkgeversorganisatie op Leven Lang Ontwikkelen. Zij onderstreepte het belang van Leven Lang Ontwikkelen. Meulenkamp benoemde de invloed van grote ontwikkelingen als digitalisering en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. “Banen zullen verdwijnen of veranderen. Er zullen nieuwe banen ontstaan. Daar moeten wij ons bewust van zijn. Iedereen moet mee kunnen doen.”

Mbo-certificaat en praktijkverklaring
Vervolgens gaven Almer de Velde van SBB en Kirsten Ottens van Deltion College een toelichting op de drie routes die praktijkleren kent. Nadat ze de aanwezigen een verhelderend filmpje hadden laten zien, legden ze stap voor stap de verschillen uit tussen een mbo-diploma, een mbo-certificaat en een praktijkverklaring.

Voor het behalen van een mbo-certificaat volgt de deelnemer een aantal lessen op school. Ook wordt een praktijkdeel gevolgd bij een erkend leerbedrijf. De deelnemer sluit het traject af met een examen. Deelnemers volgen zo een stuk van een mbo-opleiding en ze zijn hiermee inzetbaar op een onderdeel van het beroep.

Het traject voor het halen van een praktijkverklaring past bij werkenden en werkzoekenden die praktisch ingesteld zijn. Zij zijn op dit moment niet in staat zijn om een certificaat of diploma te behalen. Deelnemers volgen voor een praktijkverklaring een kort programma, dat speciaal voor hen gemaakt is. Ze doen dit bij een erkend leerbedrijf. Er zijn geen lessen en examens. Een praktijkverklaring maakt doorontwikkelen of overstappen naar een andere sector makkelijker.

Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg
Nadat Gerwin de Vries van Zalsman Kampen verteld had hoe drie medewerkers van zijn bedrijf de praktijkverklaring voor procesoperator gehaald hadden, gaf Peter Waanders van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een inkijkje in de beschikbare subsidies. Hij wees de ondernemers op de subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg, die nog tot eind 2023 in vier periodes aangevraagd kan worden. Het volgende tijdvak opent op 1 juni.

Douwe Prinsse van RegioOpleiders was de laatste spreker. Hij moedigde de werkgevers aan om de bestaande banden met opleiders vooral warm te houden, maar ook gebruik te maken van RegioOpleiders wanneer de werkgever nog niet scherp heeft welke opleider in regio Zwolle het best aan zijn opleidingsvraag kan voldoen. De bijeenkomst werd afgesloten met een informatiemarkt, waarop de belangstellenden met de aanwezige organisaties in gesprek gingen.

Op 30 mei vindt bij het Zone.college een volgende bijeenkomst over praktijkleren plaats. Deze bijeenkomst is voornamelijk interessant voor iedereen die zich middels praktijkleren wil kwalificeren, zoals werkzoekenden en voortijdig schoolverlaters.