academie voor Zelfstandigheid

Kom je uit een moeilijke situatie of heb je te maken met een licht verstandelijke beperking? Maar wil je toch zelfstandig(er) leven en wonen, en weer je eigen keuzes kunnen maken? Met maatwerk begeleiding en opleidingen helpt de academie voor Zelfstandigheid je jouw toekomstplannen waar te maken.

Voor wie?

 • Je bent 18 jaar ouder of ouder.
 • Je hebt nog geen diploma behaald.
 • Je hebt bijvoorbeeld een WAJONG-uitkering, een licht verstandelijke beperking en/of komt vanuit een GGZ/RIBW-setting.

Hoe werkt de academie voor Zelfstandigheid?
Bij de academie voor Zelfstandigheid sta jij als student centraal. Je bepaalt zelf wat en hoe je wilt leren. Wij coachen en begeleiden jou daarbij vanuit de methode ‘met de handen op de rug’. Dit betekent dat jij, als student, zoveel mogelijk de regie krijgt. Samen kijken we wat je wilt: zelfstandiger werken, zelfstandiger wonen, een zelfstandigere vrijetijdsbesteding en/of een mbo-opleiding volgen. Daar maken we een plan op maat voor dat aansluit bij jouw talenten en vaardigheden.

Je komt 1 tot 2 dagdelen per week naar StartCollege of naar één van de locaties in de regio. Je krijgt les in groepen van 8 tot 12 personen en docenten zorgen voor scholing, coaching en loopbaanplanning.

Je leert door tot je je leerdoelen hebt bereikt. Meestal is dat na 6 tot 18 maanden. Als je je leerdoel hebt bereikt ontvang je een certificaat.

Participatie op de arbeidsmarkt
Onze maatwerktrainingen zijn gericht op het geleerde toepassen in de praktijk. Bij de academie voor Zelfstandigheid werken we vanuit de driehoek student - jobcoach/begeleiding/ouders – academie. Door deze samenwerking helpen we jou om meer kansen te creëren op de arbeidsmarkt.

Jouw persoonlijke groei
We houden jouw ontwikkeling in de gaten. Dit doen we door middel van het meetinstrument INVRA (Inventarisatie Van Redzaamheids Aspecten). Hiermee kunnen we zien hoeveel je geleerd hebt op het gebied van arbeid en wonen. Een persoonlijk portfolio geeft je richting aan de training waar je mee aan de slag gaat.

Wat hebben onze studenten bereikt?
Meer dan driekwart van onze studenten kreeg meer kansen op de arbeidsmarkt. Tweederde is zelfstandig(er) gaan wonen, kreeg meer zelfvertrouwen en is beter geworden in taal, rekenen en digitale vaardigheden. Een paar voorbeelden:

 • Een student ontdekt via de academie dat zorg erg goed past en kreeg een parttime arbeidscontract.
 • Een student kreeg een proefplaatsing bij een werkgever in de houtbranche.
 • Een student behaalde na de academie via VAVO haar diploma.
 • Een student schrijft zich in voor de BBL Entree.
 • Een student gaat starten bij Entree.
 • Een student gaat werken bij een groot attractiepark in Harderwijk.

Deelnemende partners
De academie voor Zelfstandigheid werkt nauw samen met Entree, een mbo-opleiding op niveau 1. In de regio Noord Veluwe werken we samen met Philadelphia, Careander, De Wingerd, Inclusiefgroep en ’s Heeren Loo. De academie voor Zelfstandigheid Noord Veluwe krijgt subsidie van de Provincie Gelderland.

Waar vind je avZ?

 • Harderwijk
  Westeinde 33

 

Aanmelden

Je kunt je het gehele jaar door aanmelden voor de academie voor Zelfstandigheid. Dit geldt ook als je via de academie een entreeopleiding wilt volgen.

Meer weten?

Bij vragen kun je mailen naar academievoorzelfstandigheid@landstede.nl. Je kunt ook bellen met 06 51 98 24 31 of 088 850 8372. Of kijk op de website www.zelfstandigzijn.nl