academie voor Zelfstandigheid

Kom je uit een moeilijke situatie of heb je te maken met een licht verstandelijke beperking? Maar wil je toch zelfstandig(er) leven en wonen, en weer je eigen keuzes kunnen maken? Met begeleiding en opleidingen op maat helpt de academie voor Zelfstandigheid je jouw toekomstplannen waar te maken.

Voor wie

  • Je bent 18 jaar ouder of ouder.
  • Je hebt nog geen diploma behaald.
  • Je hebt bijvoorbeeld een Wajong-uitkering, een licht verstandelijke beperking en/of komt vanuit een GGZ/RIBW-setting.

Leerroute naar zelfstandig zijn
Bij de academie voor Zelfstandigheid sta jij als student centraal. Je bepaalt zelf wat en hoe je wilt leren. Wij helpen jou daarbij door jou te coachen en te begeleiden bij de keuzes die je maakt. Je krijgt je eigen leerroute. Hiervoor kijken we samen met jou naar wat je wilt. Bijvoorbeeld zelfstandiger werken, zelfstandiger wonen, zelfstandiger je vrije tijd invullen en/of een mbo-opleiding volgen. We maken daarna een plan op maat dat aansluit bij jouw talenten en wat jij kunt.

Je komt 1 tot 2 dagdelen per week naar StartCollege in Harderwijk of naar een van de locaties in de regio. Je krijgt les in groepen van 8 tot 12 personen. De lessen krijg je van docenten. Ze coachen je en helpen jou je leerdoelen te halen.

Je leert net zo lang door tot je je leerdoelen hebt gehaald. Meestal is dat na 6 tot 18 maanden. Is het je gelukt, dan ontvang je een certificaat.

Jouw persoonlijke groei
Tijdens de training houden we jouw ontwikkeling goed in de gaten. Dit doen we met het meetinstrument INVRA (Inventarisatie Van Redzaamheids Aspecten). Hiermee kunnen we zien hoeveel je geleerd hebt op het gebied van werk en wonen. In een persoonlijke map houd je bij wat je allemaal doet en komen je resultaten te staan.

Meedoen op de arbeidsmarkt
Het doel van de training is dat jij dat wat je leert kunt gebruiken in de praktijk. Om jouw kansen op de arbeidsmarkt zo groot mogelijk te maken, werken we veel met elkaar samen. We noemen dit de ‘driehoek’. Deze driehoek bestaat uit jou, de avZ en de begeleiding vanuit de praktijk en thuis (zoals de jobcoach en je ouders).

Andere studenten
Meer dan 75% van de studenten kreeg na een training bij de avZ meer kansen op een baan. En 67% is zelfstandig(er) gaan wonen, kreeg meer zelfvertrouwen en is beter geworden in taal, rekenen en digitale vaardigheden. Een paar voorbeelden:

  • Een student ontdekte via de avZ dat zorg erg goed bij hem past en kreeg een parttime contract.
  • Een student kreeg een proefplaatsing bij een bedrijf dat met hout werkt.
  • Een student behaalde na de avZ via het VAVO haar diploma.
  • Een student gaat de entreeopleiding doen.
  • Een student schrijft zich in voor de entreeopleiding en gaat BBL doen: leren én werken.
  • Een student gaat werken bij een groot attractiepark in Harderwijk.

Kosten
Woon je in Harderwijk, Elburg, Ermelo, Putten, Nunspeet of Zeewolde? Dan kost het jou niets omdat deze gemeenten subsidie geven voor de trainingen van de avZ. Wel betaal je elk jaar geld voor extra activiteiten en spullen die je nodig hebt voor school.

Deelnemende partners
De avZ werkt nauw samen met Entree, een mbo-opleiding op niveau 1 in Harderwijk. In de regio Noord-Veluwe werken we samen met Philadelphia, Careander, De Wingerd, Inclusief Groep en ’s Heeren Loo. De academie voor Zelfstandigheid Noord Veluwe krijgt subsidie van de Provincie Gelderland.

Waar vind je de avZ:

Harderwijk
Westeinde 33

Meer weten of aanmelden

Heb je vragen of wil jij je aanmelden voor de avZ? Mail naar
academievoorzelfstandigheid@landstede.nl, bel 06-51 98 24 31 of 088-850 83 72 of kijk op de website www.zelfstandigzijn.nl.

Je kunt je het gehele jaar door aanmelden voor de avZ. Dit geldt ook als je via de academie een entreeopleiding wilt volgen.